Az egyik legnépszerűbb kekszünk a linzer karika, vagy annak különböző formái – virág, szív stb. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és könnyen lehet gluténmentes és tejmentes is. Ez a gluténmentes linzer karika növényi alapú vajjal készült.
Hozzávalók
- 30 dkg rizsliszt (vagy fele-fele mandula-rizsliszt)
- 20 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 1 db nagy tojás
- 2 csipet szódabikarbóna (opcionális)
- 20 dkg baracklekvár
Elkészítés
- Egy tálban az alapanyagokat sima tésztává gyúrjuk, és egy nagy gömböt formálunk belőle. Ezt fóliával lefedve a hűtőben pihentetjük minimum 30 percig.
- A sütőt 170C fokra előmelegítjük.
- Lisztezett deszkán a tésztát 4-5 mm vastagra kinyújtjuk.
- Kiszúróval mintákat vagy sima köröket vágunk ki.
- A maradék tésztát újra összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és továbbá motívumokat vagy karikákat szúrunk ki belőle.
- Amikor teljesen elfogyott a tészta, a felének kiszúrhatjuk a közepét, a mintától függően (pl virág, szív, kör esetében). A kiszúrt tésztát összegyúrjuk, és további kekszeket szaggatunk ki belőle.
- Sütőpapírral kibélelt tepsin elrendezzük a kinyomott kekszeket.
- Kb 12-15 percig világosra sütjük. Fontos, hogy ne legyenek barnák, mert száraz lesz az állaguk.
- A kekszeket hűlni hagyjuk a tepsiben.
- Amikor teljesen kihűltek, az alsó kekszeket megkenjük baracklekvárral, majd rátapasztjuk a felső darabokat.
- Esetleg porcukorba belemártjuk őket.
- Kb 3 napig tárolhatjuk a linzer karikákat egy légmentesen zárható dobozban.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu