A zabpehely szelet egész évben egy egészséges csemege, aminek erceptjét az évszakokhoz lehet igazítani. Például ez a gesztenyés zabpehely szelet tökéletes reggelire vagy uzsonnára a téli ünnepek és hónapok alatt. A sütemény vegán, cukormentes, tejmentes és könnyen gluténmentes lehet, ha megfelelő zabpelyhet használunk. Hogy még ünnepibb legyen, aszalt gyümölcsöt, például vörösáfonyát vagy kandírozott citrushéjat is adhatunk hozzá.
Hozzávalók
- 2 nagy érett banán
- 1 alma, lereszelve
- 1 evőkanál repceolaj
- 1,5 csésze hengerelt zabpehely
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 tk kevert fűszer vagy mézeskalács fűszerkeverék
- ½ bögre hámozott és apróra vágott gesztenye (főtt vagy pörkölt)
Elkészítés
- A sütőt 180°C -ra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb (kb 22×22 cm-es) sütőformát.
- A banánt villával pépesítjük, vagy aprítógépben pürézzük.
- Hozzáadjuk a zabpelyhet, reszelt almát, olajat és a fűszereket, majd alaposan összekeverjük. Adhatunk hozzá még zabpelyhet, ha szükséges. Sűrű masszát kell kapnunk, nem összeállt tésztát.
- Belekeverjük a gesztenyét. Hagyjuk pihenni, amíg a sütő felmelegszik.
- A masszát a formába kanalazzuk, egyenletesen elosztjuk, majd 25 percig sütjük.
- 10 percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd egy rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Hasábokra vagy négyzetekre vágjuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu