Ez a fordított sütőtökös és hagymás lepény ideális laza ebédre vagy vacsorára. Érdemes előre megsütni a sütőtököt, mert akkor a lepény sütése csupán 15 percet vesz igénybe. Vegán, és használhatunk gluténmentes tésztát is. Tálaljuk salátával, vagy parti falatként egy pohár bor mellé.
Hozzávalók
- ½ kanadai sütőtök
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej lilahagyma
- 1 készre nyújtott leveles tészta
- Olívaolaj
- Balzsamecet
- Balzsam máz
- Opcionális: csipetnyi cayenne, oregánó
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt vékony szeletekre vágjuk, egy tepsibe tesszük, és megkenjük olívaolajjal. Közéjük tesszük a fokhagymagerezdeket (hámozatlanul), sózzuk, borsozzuk.
- A sütőben 25 percig puhára sütjük a sütőtök szeleteket, majd hűlni hagyjuk.
- A sütőtök húsát kikanalazzuk egy tálba, majd hozzáadjuk a sült fokhagymahúst. Sózzuk, borsozzuk, majd villával pépesítjük. Ízlés szerintadhatunk hozzá egy csipetnyi cayenne-t vagy szárított oregánót. Ez a pép 3 napig tárolható a hűtőszekrényben.
- Amikor készen állunk a lepények készítésére, kibélelünk egy tepsit sütőpapírral.
- Egy tálban összekeverünk egy kis olívaolajat és balzsamecetet – körülbelül egy-egy kanálnyit.
- A hagymát nagyon vékony karikákra vágjuk. 3 vagy 4 kört bekenünk a balzsamecetes olajjal, és a kibélelt tálcára tesszük egy halomként. Ezt megismételjük a maradék hagymával. Ügyeljünk arra, hogy elegendő hely legyen a halmok között.
- A hagyma halmok tetejére kanalazunk a sütőtökpüréből, lefedve teljesen a hagymát.
- A tésztát kicsomagoljuk és kitekerjük. Egy bögrével vagy egy kis tállal akkora köröket nyomunk ki, hogy azok alaposan lefedjék a sütőtökös hagyma halmokat.
- A köröket a kupacok tetejére helyezzük, a szélüket kissé lenyomva a sütőpapírra.
- Kb 12 percig sütjük a lepényeket, amíg szép aranybarnák lesznek, majd megordítjuk őket. Megkenjük a maradék balzsamecetes olajjal és kevés balzsammázzal, majd még 2 percig sütjük, amíg a hagyma enyhén karamellizálódik.
- A lepényeket melegen vagy langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu