Ez a fésűkagylós tészta egy könnyű és nagyon finom főétel, tökéletes különleges alkalmakra, például évfordulók, Valentin-nap, születésnap, anyák napja. Használhatunk gluténmentes tésztát és növényi alapú parmezánt is a recepthez.
Hozzávalók
- 350 g spagetti vagy tagliatelle
- 1 zöldség vagy hal alapleves kocka
- ½ pohár fehérbor
- 150 g nyers, tisztított fésűkagyló
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 mogyoróhagyma, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- ½ teáskanál chili pehely
- ½ citrom, reszelt héja és leve
- 1 marék zöldpetrezselyem levél, apróra vágva
- Tálaláshoz: reszelt parmezán sajt
Elkészítés
- Egy közepes lábasban vizet a leveskockával felforralunk, és a tésztát a csomagoláson található utasítás kifőzzük (maradjon al dente, azaz kissé harapós). Kb 1 bögre főzővizet félreteszünk, miközben a tésztát lecsepegtetjük. A tésztát fedő alatt melegen tartjuk.
- Közben a fésűkagylókat megmossuk majd szárazra töröljük és sózzuk, borsozzuk.
- Amikor a tészta félig megfőtt, az olajat egy serpenyőben felhevítjük közepesen hőfokon.
- Hozzáadjuk fésűkagylókat, és körülbelül 2 percig sütjük, majd megfordítjuk, és aranybarnára sütjük a másik oldalon is őket.
- Hozzáadjuk a citromlevet és egy-két kanál tészta főzőlevet – hagyjuk, hogy sisteregjen és redukáljuk a keletkezett szaftot.
- Egy tányérra kiszedjük a fésűkagylókat, és letakarva melegen tartjuk.
- A serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, majd 5 percig megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és kevergetjük néhány másodpercig, majd felöntjük a borral és felére redukáljuk a mártást.
- Hozzáadjuk a tészta főzőlevét, és addig főzzük, amíg egy sűrű mártást kapunk.
- Óvatosan beleforgatjuk a tésztát. Ízlés szerint fűszerezzük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldpetrezselymet és citromhéjat.
- Hozzáadjuk a fésűkagylókat és az általuk kiengedett szaftot.
- Azonnal tálaljuk reszelt parmezánnal és őrölt borssal megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu