A meggy kompót nagyon jól passzol baromfihúshoz, így nem meglepő, hogy ez a fahéjas sült csirke meggyel szuper finom. Ideális vasárnapi ebédre vagy ünnepi vacsorára. Tört burgonyával vagy krumplipürével, illetve sült/párolt zöldségekkel tálaljuk. A meggymártás előre elkészíthető.
Hozzávalók
A csirkéhez:
- 1 egész csirke, kb 2 kg
- 1 tk fahéjpor
- 35 g puha vaj vagy margarin
- 1 babérlevél
- 1 szál rozmaring
- ½ mandarin vagy narancs
- 1 db fahéjrúd
- ½ bögre magozott meggy friss, vagy kiolvasztva ha fagyasztott
- ½ fej vöröshagyma
- Só, bors
- 1 evőkanál meggy lekvár
A mártáshoz:
- 300 g meggy friss, vagy kiolvasztva ha fagyasztott
- 1 narancs leve
- 3 evőkanál muscovado cukor
- 1 db narancshéj
- 1 db fahéjrúd
- 1 tk vanília esszencia
Elkészítés
- A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
- A csirkét leöblítjük és szárazra töröljük konyharuhával.
- A vajat és a fahéjport összekeverjük, néhány csipet sót és borsot is adunk hozzá. Ezzel a pasztával bedörzsöljük a csirke mellkasát a bőr alatt, majd a lábak mentén. A babérlevelet a bőr alatt a mellre helyezzük.
- A csirke üregébe tesszük a mandarint, meggyet, hagymát, fahéjrudat és a rozmaringot – de ne töltsük meg teljesen!
- A csirkét egy tepsibe tesszük. A tepsit a sütő közepére helyezett rácsra helyezzük, és 20 percig sütjük a csirkét.
- Kivesszük a tepsit, és óvatosan megbillentjük a csirkét, hogy kiengedje a levet az üregből a serpenyőbe. A csirkét ezzel a szafttal megkenjük.
- A serpenyőt alufóliával lefedjük és 60-90 percig sütjük a csirkét, súlyától függően (ellenőrizzük le a csomagoláson!). A csirkét 30 percenként megkenjük a szafttal.
- Közben elkészítjük a meggymártást. Az összes hozzávalót egy serpenyőbe tesszük, felforraljuk, és addig főzzük, amíg egy sűrű mártást kapunk, de nem lekvárt! Félretesszük pihenni.
- Amikor a csirkehúsnak körülbelül 30 perce van hátra a sütésből, kivesszük a sütőből a tepsit, és levesszük a fóliát.
- Egy tálba kanalazzuk a sütés során keletkezett szaftot. Ehhez hozzáadjuk a lekvárt és egy-két kanál meggymártást. Ezzel a keverékkel megkenjük a csirkét, majd visszatesszük a sütőbe. 10 percenként kenegetjük a keverékkel, amíg szép, piros, ropogós bőrt kapunk. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet!
- Amikor kész van a csirke, egy nagy tányérra áttesszük, és hagyjuk pihenni.
- A fahéjat és a narancshéjat a meggymártásból eltávolítjuk, majd hozzáadjuk a maradék csirke szaftos keveréket. Hozzáadunk ízlés szerint egy kis vörösbort vagy narancslevet, csirkehúslevest, narancslikőrt, cseresznyepálinkát, portóit stb., és addig redukáljuk a tűzhelyen, amíg egy sűrű mártást kapunk.
- A csirkét felvágjuk, és a meggymártással leöntve tálaljuk, köretek kíséretében.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu