Az őszi, téli hónapok alatt ez a fahéjas sült csirke körtével egy fantasztikus vasárnapi ebéd lehet – akár egy laza család hétvégén vagy egy vendégváró alkalomkor. A sütés illata karácsonyi hangulatot áraszt, így az ünnep alatt is egy remek recept. Körtesör (cider) kapható az Ikeában és nagyobb szupermarketekben, de almasörrel is helyettesíthető! Tálaljuk a csirkét sült burgonyával vagy krumplipürével, és savanyúsággal vagy ropogós salátával.
Hozzávalók
- 1 közepes csirke (kb. 1,5 kg)
- 3 evőkanál puha vaj vagy tejmentes margarin
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 citrom reszelt héja
- 100 ml körtesör
- 1 citrom leve
- 3 kemény körte
A töltelékhez:
- 1 kis darab gyömbér, egészben
- 1 gerezd fokhagyma, egészben
- 1 hagyma (felezve)
Elkészítés
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- A vajat összekeverjük a fahéjjal, a gyömbérrel és a citrom héjával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ennek ⅔-ával bedörzsöljük az egész csirkét és a hasüregét. A maradékot félretesszük.
- A csirkét egy tepsibe helyezzük, a gyömbért, fokhagymát és hagymát a hasüregbe dugjuk. A tepsit a sütőbe tesszük, és 180 C fokra állítjuk a sütő hőmérsékletét. 10 percig sütjük.
- A körtesört a csirkére öntjük, majd kb egy órán át sütjük, miközben néhányszor meglocsoljuk a szafttal. A körtéket felnegyedeljük és kimagozzuk, majd egy tálba tesszük és a citrom levét rácsavarjuk.
- Amikor a csirke szép aranybarna, kivesszük a tepsit a sütőből. A körte darabokat a maradék fűszeres vajjal bedörzsöljük, és a csirke körül elrendezzük.
- Kb 20-30 percig sütjük. Akkor jó, amikor a csirke alaposan átsült és a körte kissé puha (de nem mállós!). A csirkecomb és mellkas közé szúrjunk be egy kést, ha a kifolyt lé nem véres, akkor a csirke átsült.
- A csirkét egy nagy tál közepére helyezzük, a körte darabokkal körülvéve. Fóliával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük.
- A tepsiben maradt mártást átöntjük egy serpenyőbe, és sűrű szósszá redukáljuk (adhatunk hozzá még körtesört és egy kis kanál kukorica lisztet vagy keményítőt is).
- A csirkét felvágjuk és sült körtével tálaljuk, majd a mártással leöntjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu