Ez a fahéjas sült csirke almával tökéletes főétel egy hétvégi családi ebédre vagy vacsorára. Tálaljuk a szokásos köretekkel, például tepsiben sült burgonyával vagy burgonyapürével és párolt zöldségekkel vagy ropogós zöldsalátával. A maradék sokoldalúan felhasználható, például salátákhoz, rakott zöldségekhez, tésztákhoz stb.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke
- 3 fej hagyma
- 4 db alma
- 1 babérlevél
- 2 szál kakukkfű
- 1 kis darab gyömbér
- 1 tk fahéj
A fűszeres vajhoz:
- 2 evőkanál puha vaj vagy növényi alapú margarin
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 cm gyömbér, reszelve
- 1 evőkanál kakukkfű levél
- 1 tk fahéj
- 1 tk só
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
- Kikeverjük a fűszeres vajat: a vajat összekeverjük a fahéjjal, kakukkfű levelekkel, reszelt gyömbérrel, sóval és a préselt fokhagymával.
- Ezzel a masszával bemasszírozzuk a csirkét – a bőr alatt, a mell és combok mentén is.
- A csirkét egy tepsibe helyezzük. Az üregbe tesszük a babérlevelet, kakukkfű szálakat és a gyömbért.
- A tepsit a sütő közepébe tesszük 20 percre.
- Közben kimagozzuk az almát, és mindegyiket négy gerezdre vágjuk. A hagymákat is 4 gerezdre vágjuk.
- 20 perc sütés után kivesszük a tepsit a sütőből, és a csirke köré szórjuk az alma- és hagyma szeleteket. A csirkét meglocsoljuk a kifolyt szafttal. A maradék fűszeres vajat az alma és hagyma darabokra szórjuk.
- Mindent meglocsolunk kevés olívaolajjal, megszórjuk fahéjjal és őrölt borssal.
- A tepsit a sütőbe tesszük, és a sütő hőmérsékletét lejjebb állítjuk, 180 C fokra .
- Még 60- 90 percig sütjük, amíg a csirke szép barna lesz, és tiszta lé folyik ki a combokból, amikor egy kést beleszúrunk.
- Sütés közben párszor megfordítjuk az almát és a hagymát, és a csirkét is meglocsoljuk a szafttal.
- A csirkét egy tálra áttesszük és melegen tartjuk.
- Egy kistálba kanalazzuk az alma és hagyma darabokat. A visszamaradt szaftból készítünk egy gyors mártást, amit leszűrünk.
- A csirkét felvágjuk, majd a sült almával, a mártással és egyéb köretekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu