Ez a zeller, sárgarépa és lencse krémleves egy remek példa arra, hogy alacsony kalóriatartalmú ételek laktatók is lehetnek. Ez a leves adagonként kb 160 kCal. Én kuktában főztem, mert így gyorsabb, de el lehet készíteni lábasban is, ami kb 30 percig tart.
Hozzávalók
- 10 g olajspray (10 kCal)
- 170 g hagyma (60 kCal)
- 9 g fokhagyma (13 kCal)
- 300 g sárgarépa (90 kCal)
- 400 g zellergumó (72 kCal)
- 150 g barna vagy zöld lencse (533 kCal)
- 1 liter zöldségalaplé (40 kCal)
- Só és frissen őrölt bors
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A sárgarépát meghámozzuk (vagy csak megpucoljuk), és felaprítjuk. A zellert meghámozzuk és felaprítjuk.
- Az olajat a kukta vagy egy lábas aljába fújjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd 2-3 percig keverjük, amíg megpuhulnak.
- Hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert, még egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a lencsét és az alaplevest.
- Jól összekeverjük, majd felforraljuk és fedő altt nyomás alá tesszük.
- Kb 8-10 percig főzzük (a kuktától függően), majd hagyjuk magától lehűlni.
- Eltávolítjuk a fedőt, és botturmixszal pürézzük a levest. Adunk hozzá még kevés vizet, ha hígabb levest szeretnénk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk, esetleg egy teáskanál almaecettel leöntve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu