A crumble egy rendkívül egyszerű angol desszert, amely egész évben elkészíthető szezonális vagy fagyasztott gyümölcsökkel. Ez az erdei gyümölcs crumble egy vegán verzió, amely a téli ünnepek illatával és ízeivel rendelkezik. Tejmentes, és könnyen gluténmentes is lehet, ha megfelelő zabpelyhet alkalmazunk. (Növényi alapú) vaníliamártással, fagylalttal vagy vanília joghurttal tálaljuk.
Hozzávalók
- 500 g fagyasztott erdei gyümölcs mix, kiolvasztva
- 1 tk fahéj
- 1 tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk vanília kivonat
- 1,5 bögre zabpehely
- 75 g tejmentes puha margarin
- 6 evőkanál muscovado cukor
- 3 evőkanál apróra vágott dió
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A gyümölcsöket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fahéj felét, a fűszerkeveréket, a vaníliát és a 4 evőkanál cukrot (édesszájúak adhatnak még többet hozzá).
- A keveréket 6 kis tűzálló tálba vagy egy nagyobb, mélyebb tálba kanalazzuk.
- Egy másik tálban összekeverjük a zabpelyhet, a maradék fahéjat és a cukrot, majd hozzáadjunk darabokban a margarint. A masszát összedolgozzuk az ujjainkkal.
- Ízlés szerint hozzáadjuk a diót is a keverékhez vagy a gyümölcsök tetejére szórjuk.
- A gyümölcsöket befedjük a zabpehely keverékkel.
- A sütő közepén kb 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Crumble receptek
- Gyümölcsös édességek
- Desszertek
- Zabpehely receptek
- Angol édességek
- Vegán édességek
- Gluténmentes édességek
Zest.hu