A portugál vaníliás kosárka (Pastel de natas) népszerű az egész világon, ugyanis nagyon egyszerűen elkészíthető leveles tésztából házilag is. Ezek az egyszerű vaníliakrémes kosárkák ráadásul konyhakész vaníliakrémnel készülnek (ami lehet puding is), így seperc alatt összedobhatók. Azonban fontos, hogy a vaníliakrém vagy puding sűrű és jó minőségű legyen (én madagaszkári extra sűrű vanílikrémet használtam). Ha nem az, akkor adjunk hozzá kukoricalisztet, hogy besűrűsödjön! Alkalomtól vagy évszaktól függően keverhetünk bele egy kis fahéjport, reszelt citrom/narancshéjat stb. Én fahéjjal készítem télen; citromhéjjal tavasszal. Nyáron friss bogyós gyümölcsöt vagy szárított sárgabarackot és pisztáciát teszek a töltelékhez. Gluténmentes, tejmentes és normál leveles tésztával is el lehet készíteni ezt a receptet, továbbá vegán vaníliakrém is alkalmazható hozzá.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta (én gluténmenteset használtam)
- 1 tojássárgája
- 1 bögre vaníliakrém vagy puding
- 1 tk fahéjpor vagy 1 citrom/narancs reszelt héja
Elkészítés
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- Enyhén kivajazunk egy sekély (azaz nem a normál, mély) muffinsütő formát vagy pogácsa sütőformát.
- A tésztát egy pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (a pohár átmérője legyen kb 2cm-el nagyobb, mint a sütőforma mélyedése).
- A kinyomott korongokat a mélyedésekbe nyomjuk úgy, hogy a tészta éppen felérjen a forma széléig.
- A vaníliakrémet összekeverjük a tojássárgájával és a fahéjjal (vagy citrushéjjal).
- Ha gyümölcsöt/aszalt gyümölcsöt használunk, szórjunk egy-két darabot minden kosárkába.
- A krémet a kosárkákba töltjük és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
- A kosárkákat egy rácsra átpakoljuk és hűlni hagyjuk.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek