Ez a gyors és egyszerű mázas sonka a klasszikus lassan sült sonka felgyorsított változata, ami kuktában készül. Ananászlé helyett rostos almalé is alkalmazható a recepthez, ugyanis mindkét gyümölcs remekül passzol a sonkához.
Hozzávalók
- 600 ml ananászlé
- 2-2½ kg füstölt sonka, egészben
A mázhoz:
- 600 ml ananászlé
- 2 evőkanál paradicsom ketchup
- 80 g fekete melasz
- 2 evőkanál folyékony méz
- 80 g gyömbér (reszelve)
- 2 tk őrölt szegfűbors
- 2 evőkanál édes chili szósz
Elkészítés
- Az ananászlevet és a sonkát a kuktába tesszük és felforraljuk.
- Rátesszük a fedelet és nyomás alatt 1 órán át főzzük, majd hagyjuk magától lehűlni a lében. Ez előző nap is elkészíthető. A sonkát a sütésig hűtőszekrényben tároljuk (főzőlé nélkül), de sütés előtt egy órával kivesszük.
- A többi hozzávalót botmixerrel sima mártássá pürézzük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A sonkát egy sütőformába helyezzük. A bőrt és a zsírréteg nagy részét eltávolítjuk, de hagyunk egy vékony réteget.
- A mártással az egész sonkát alaposan bekenjük, majd a sütőben 20 percig szép barnára sütjük. A sötétbarna színt a fekete melasz adja, de vigyázat, könnyen megég.
- A mártással leöntve és köretekkel, főtt tojásal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu