
A klasszikus olasz focaccia kenyér elkészíthető kenyérsütő segítségével is, ami a munka nagy rését elvégzi helyettünk. Ez az egyszerű focaccia recept tésztája rozmaringgal és fokhagymával készül, de egyéb elemeket is alkalmazhatnunk (a feltéthez is) pl hagyma, bazsalikom, olajbogyó, grillezett paprika stb.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 tk porélesztő
- 500 g kenyérliszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
- 1 ½ evőkanál friss apróra vágott rozmaring
- ½ teáskanál Só
- 450 ml langyos víz
A feltéthez:
- 1 fej lilahagyma
- 1 ½ evőkanál friss rozmaringlevél
A páchoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés
- A dagasztó lapátot (ha van) a kenyérsütő gépbe tesszük, majd a tészta hozzávalóit a fent felsoroltak szerint a gépbe adagoljuk.
- A gépen kiválasztjuk a focaccia beállítást – ha ilyen nincs, akkor egy 45-60 perces tésztaprogramra állítjuk.
- Miután beindítottuk a kenyérsütőt, a lilahagymát felszeleteljük és a bepácoljuk balzsamecetes olajban.
- Amikor a tészta megkelt, egy spatulával óvatosan egy nagy, olajozott tepsibe átszedjük, egyenletesen elterítjük, majd az ujjunkkal kis gödröcskéket nyomunk rajta. A hagymaszeleteket kivesszük a pácból, és a rozmaringlevelekkel együtt a tésztára szórjuk. (A pácot ne öntsük ki – később jó lesz mártogatni bele a kenyeret!)
- Lefedjük a tepsit alufóliával vagy egy nagyobb tespisvel, és meleg helyen (kb. 40 C) hagyjuk körülbelül 20 percig, miközben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Kb 20-25 percig aranybarnára sütjük, a sütő alsó polcán.
- Felvágás előtt legalább 20 percig pihentetjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
