Ez a puha, egyszerű áfonyás mandulatorta ideális szülinapi, anyák napi vagy Valentin napi sütemény, de tálalhatjuk délutáni teapartin is. Én szív alakú tortaformát használtam, de más forma is jó, például pillangó, rózsa vagy csak a normál kerek tortaforma. Ez a torta tejmentes, ezért citromos cukormázzal vontam be, de használhatunk krémsajtos vagy vajkrémes tortabevonatot is, ha nem gond a tejtermék.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 100 g őrölt mandula
- 100 g cukor
- 3 tojás
- 5 evőkanál olaj
- 1 tk vanília paszta
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 150 g áfonya
- Díszítéshez: citromlé vagy krémsajt, 5 ek porcukor, áfonya, mandula pehely
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 C fokra. Egy tortaformát vékonyan kiolajozunk (ha szilikon a forma, akkor ez nem szükséges)
- A lisztet, sütőport és az őrölt mandulát egy keverőtálban összekeverjük.
- A tojásokat egy másik tálban simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a mandulatejet. Belekeverjük hozzá citrom levét és héját.
- Az áfonyát egy kis tálba tesszük, és jól bevonjuk őket egy kanálnyi liszttel.
- A száraz és a nedves keveréket összekeverjük. Amikor sima tésztát kapunk, beleforgatjuk a lisztes áfonyákat.
- A tésztát a formába öntjük, majd a sütő közepére tesszük. Kb. 45-55 percig sütjük, vagy amíg a beleszúrt tű tisztán jön ki.
- A tortát 5 percig pihentetjük, majd egy sütőrácsra kiborítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A citromlével és a porcukorral cukormázat, vagy krémsajttal és cukorral bevonó-krémet készítünk. Ezzel bevonjuk teljesen vagy félig a tortást, majd friss áfonyával díszítjük. Tejszínhabbal vagy vajkrémmel is díszíthetjük.
- Hagyjuk megdermedni a bevonatot, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Gyümölcstorta receptek
- Angol teasütemények
- Áfonyás receptek
- Mandulás sütik
Zest.hu