Ez az édesburgonyával és csicseriborsóval töltött gomba tálalható vegán vagy vegetáriánus főételként, vagy köretként grillezett-sült húsok és halak mellé. Továbbá két felvonásban is elkészíthető – a mártás több napig tárolható a hűtőben, a töltött gomba sütése így már csak 20 percet igényel. Pirítóssal, főtt rizzsel, burgonyapürével vagy salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 6 nagy portobello gomba
- 1 teáskanál olívaolaj
- 4 evőkanál reszelt sajt (növényi alapú alternatíva is lehet)
- 1 konzerv csicseriborsó
A mártáshoz:
- 2 közepes édesburgonya
- 1 fej lilahagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 csipet (vagy több) cayenne chili
- 1 tk római köménypor
- 1 tk szárított oregánó
- 1 marék koriander vagy zöldpetrezselyemlevél
- Só és bors
- 350 ml passzírozott paradicsom
- Csipet barna cukor vagy 1 tk juharszirup
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Először elkészítjük a mártást. Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy tepsibe szórjuk. A pirospaprikát nagy kockákra, a hagymát gerezdekre vágjuk. Ezeket a fokhagymagerezdekkel együtt (hámozatlanul) a tepsibe tesszük.
- Az olajat és a fűszereket összekeverjük, majd ráöntjük a zöldségekre, és összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a sütőben kb 25 percig puhára sütjük.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és eltávolítjuk el a hagyma, paprika és a fokhagyma héját.
- A sült zöldségeket egy lábasba átszedjük és hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Forráspontig melegítjük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt. Hozzáadjuk a friss zöldfűszereket, és villával botturmixszal egy kissé szemcsés, sűrű mártássá pépesítjük. A csicseriborsót lecsepegtetjük és a mártáshoz adjuk. Megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
- A gombák szárát kivágjuk, majd felaprítjuk és a mártáshoz adjuk.
- A gombát kevés olajjal bedörzsöljük, majd egy tepsire tesszük.
- A gombákat megtöltjük a töltelékkel, és a tetejére reszelt sajtot szórunk.
- A sütőben körülbelül 15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu