Ez a vegán, gluténmentes édesburgonyás falafel ideális bulikra, piknikre, kirándulásokra stb. Előre elkészíthetjük az édesburgonyapürét és/vagy a falafel keveréket is (sőt a golyókká formált falafeleket le is fagyaszthatjuk!). A kisütésük mindössze 5 percet vesz igénybe. Tálaljuk laposkenyérben, salátával és valami pikáns mártással vagy humusszal.
Hozzávalók
- 3 db közepes édesburgonya
- 2 csésze előre beáztatott csicseriborsó
- 1 kis vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 teáskanál só
- 1 tk sütőpor
- 2 evőkanál csicseriborsó liszt (elhagyható)
- Növényi olaj sütéshez
Elkészítés
- Körülbelül 20 dkg csicseriborsót beáztatunk egy éjszakán át. Másnap lecsöpögtetjük, kimérünk ki 2 csészényit (a többit humuszhoz vagy más ételekhez felhasználjuk. Humusz receptek>>).
- Az édesburgonyát fél centis szeletekre vágjuk, olajjal bedörzsöljük, majd grillezzük, serpenyőben kisütjük, vagy kerti grillsütőn kisütjük. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a héjukat. A húst villával pépesítjük és félretesszük.
- A csicseriborsót aprítógépbe tesszük, és pár másodpercig felaprítjuk (lehet, hogy ezt két adagban kell megtenni).
- A hagymát, fokhagymát és a korianderlevelet apróra vágjuk, majd a csicseriborsóhoz adjuk. Hozzáadjuk a fűszereket is.
- Ismét aprítjuk, amíg egy kuszkuszra emlékeztető, szemcsés állagú masszát kapunk. Időnként le kell kaparni a keveréket az aprítógép oldalán. Hozzáadjuk az édesburgonya húsát és megint néhány másodpercig pürézzük.
- Amikor elégedett vagyunk az állagával, átszedjük egy tálba. (A masszának össze kell állnia, kissé legyen ragadós – ha nem, adjunk hozzá csicseriborsó lisztet).
- Lefedve 1-2 órán át pihentetjük a hűtőszekrényben.
- Amikor készen állunk a falafel sütésére, kivesszük a keveréket a hűtőből, hozzáadjuk a sütőport és jól összekeverjük. Egy evőkanál és a kezünk segítségével kis golyókat vagy pogácsákat formálunk. Körülbelül 16 falafelt kell kapnunk a keverékből. Ha szétesnek, adunk hozzá csicseriborsó lisztet.
- A falafeleket egy tányérra helyezzük.
- Növényi olajat öntünk egy kis, mély serpenyőbe, és közepes lángon felhevítjük. Amikor az olaj felforrósodott, óvatosan beleteszünk 5-6 falafelt és kb 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk és teljesen aranybarnára sütjük.
- Kiszedjük őket egy konyhai papírtörlővel bélelt tányérra.
- Kisütjük a többi pogácsát/golyót – valószínűleg adni kell még olajat a serpenyőbe minden adagnál.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu