A Dhal egy főzelékszerű alapétel, amit naponta fogyasztanak az indiaiak. Nem csupán finom, de egészséges, olcsó és könnyen elkészíthető is. Ez az édesburgonyás dhal hagyományos módon, un. temperálás módszerrel készül. Basmati rizzsel és mangó chutneyval, vagy egy indiai menü részeként tálaljuk.
Hozzávalók
- 2 fej közepes édesburgonya
- 1 csésze vöröslencse, leöblítve
- 2 db érett paradicsom, apróra vágva
- 1 tk kurkuma por
- ½ citrom leve
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
- Tálaláshoz: korianderlevél vagy szeletelt újhagyma
A temperáláshoz:
- 1 ek olaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 chili
- 2 cm gyömbér
- 1 tk köménymag
- 1 tk koriandermag
- 1 tk mustármag
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk garam masala
- 1 tk őrölt koriander
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 tk őrölt bors
- Néhány currylevél (opcionális)
- 2 ek apróra vágott korianderlevél
Elkészítés
- Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy lábasba tesszük.
- A lencsét alaposan megmossuk, majd a kurkumával és a paradicsommal együtt az édesburgonyához adjuk. Adunk hozzá körülbelül egy liter vizet, és felforraljuk, majd 15 percig fedő alatt rotyogtatjuk.
- Közben a hagymát vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát, chilit és a gyömbért felaprítjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a hagymát alacsony hőfokon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, chilit és a gyömbért. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszermagokat és a curry leveleket. Egy percig kevergetjük, amíg a magok kezdenek pattogni.
- Hozzáadjuk az őrölt fűszereket, és kb egy percig keverjük, amíg illatos lesz a keverék.
- A lencséhez keverjük a sült fűszeres hagymát, és további 10 percig főzzük, amíg egy sűrű, krémes állagú főzeléket kapunk.
- Belekeverjük a citromlevet és az apróra vágott korianderlevelet.
- Melegen tálaljuk, szeletelt újhagymával vagy korianderlevéllel megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu