Ez az édesburgonya, padlizsán és csicseriborsó curry elég sok összetevőt tartalmaz, de ettől ne ijedjünk meg – ezek elsősorban fűszerek, amelyek a curry sokrétű ízét biztosítják. Valójában a mártás egy hagyományos alapmártás, amelyet más zöldségekhez vagy akár húsokhoz és halakhoz is alkalmazható. Basmati rizzsel és chutney-vel tálaljuk.
Hozzávalók
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelyk friss gyömbér
- 1 evőkanál garam masala fűszer keverék
- ½ teáskanál őrölt koriander mag
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál őrölt kurkuma
- ½ teáskanál chili por (vagy több ízlés szerint)
- 1 db csillagánizs
- 1 db babérlevél
- 1 db fahéjrúd
- 2 közepes paradicsom apróra vágva
- 300 ml passzírozott paradicsom (vagy 1 konzerv aprított paradicsom)
- 500 ml zöldségalaplé
- 2 közepes édesburgonya
- 1 közepes padlizsán
- 2 közepes sárgarépa
- ½ piros kaliforniai paprika
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- Friss koriander vagy mentalevél
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk.
- Az olajat közepes hőfokon felforrósítjuk egy nagy, vastag aljzatú lábasban.
- Hozzáadjuk a hagymát és 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és kevergetve egy percig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket és 30 másodpercig keverjük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, a passzírozott paradicsomot, alaplevest, fahéjat, csillagánizst, babérlevelet, és felforraljuk.
- A hőfokot lejjebb állatjuk, és 5 percig rotyogtatjuk.
- Közben elkészítjük a zöldségeket. Az édesburgonyát meghámozzuk és 2 cm-es kockákra vágjuk. A paprikát, padlizsánt és a sárgarépát falatnyi darabokra vágjuk. Ezeket a mártáshoz adjuk.
- Ismételten felforraljuk, majd alacsony hőfokon 25 percig főzzük, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak, a mártás pedig sűrű és selymes nem lesz. A fahéjrudat és a csillagánizst kivesszük és eldobjuk.
- A currybe keverjük a lecsepegtetett csicseriborsót, és még 3-5 percig főzzük, hogy átmelegedjen.
- Apróra vágott korianderrel vagy mentalevéllel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu