Az édes-savanyú sertés egy klasszikus kínai fogás, így ez az édes-savanyú szűzpecsenye egy emelkedett szintű verziója ennek a világhírű ételnek. A húst bepácolhatjuk reggel vagy egy nappal korábban is, a sütése utána nagyon egyszerű. Jázmin rizzsel és rántott zöldségekkel tálaljuk. Ideális a kínai újév vagy egyéb évfordulók ünneplésére.
Hozzávalók
- 1 nagyobb szűzpecsenye egészben (600 g)
- 2 újhagyma
- 1 piros chili kimagozva
- 1 kis sárgarépa
- 1 tk szezámolaj
- 1 tk rizsborecet
A páchoz:
- 3 cm friss gyömbér gyökér, meghámozva és lereszelve
- 2 gerezd fokhagyma, présleve
- 3 evőkanál világos szójaszósz
- 2 evőkanál édes chili szósz
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál rizsbor
Elkészítés
- Kikeverjük a pácot egy kis tálban.
- A húst egy sekély tálba helyezzük, és bedörzsöljük, majd leöntjük a páccal. Néhány órán keresztül a hűtőben pihentetjük, közben rendszeresen megforgatjuk, és kenegetjük a páccal.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A húst a páccal egy tepsibe tesszük, megborsozzuk, majd alufóliával lefedjük.
- 25 percig sütjük. A fóliát levesszük, és a keletkezett a szaftot egy kis lábasba öntjük.
- Közben a sárgarépát és a chilit nagyon vékony csíkokra szeleteljük, és egy kistálba tesszük. Vékonyan felszeleteljük az újhagymát és ezt a sárgarépához és a chilihez adjuk. Hozzáadjuk a szezámolajat és a rizsecetet, majd összekeverjük és pihentetjük.
- A húst visszatesszük a sütőbe, és hőfokot feljebb állítjuk, 200 C-ra.
- Kb 5 percig aranybarnára sütjük.
- Kivesszük a húst a tepsiből, és letakarva, egy tányérra áttéve, pihentetjük.
- Amíg pihen, a lábasban a szaftot sűrű, ragacsos mártássá redukáljuk.
- A sertéshúst egy tálra tesszük, rákanalazzuk a mártást, majd a sárgarépa, chili és újhagyma salátát.
- Az étkezőasztalon vágjuk fel és köretekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu