
Ez a currys lencse és karfiol leves egészséges, diétás és mégis kiadós, tökéletes hideg, téli napokon. Vegán és gluténmentes is. Rizzsel vagy lapos kenyérrel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2,5 cm-es darab gyömbér
- 2 cm-es kurkuma darab (vagy ½ tk őrölt kurkuma)
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál római köménymag
- 1 teáskanál chili pehely
- 1 teáskanál Garam masala fűszerkeverék
- 1 darab babérlevél
- 1 darab fahéj
- 1 nagy sárgarépa
- 1 bögre vöröslencse
- 2 bögre apróra vágott karfiol rózsa
- 1 konzerv paradicsom
- Só, bors
Elkészítés
- A hagymát vékonyan felszeleteljük, majd a fokhagymát, gyömbért és a kurkuma gyökerét felaprítjuk.
- Felhevítjük az olajat, és a hagymát körülbelül öt percig puhára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a kurkumát, körülbelül egy percig keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott sárgarépát és a fűszereket.
- Hozzáadjuk a lencsét. Egy percig keverjük, majd adunk hozzá körülbelül fél liter vizet. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a babérlevelet és a fahéjrudat.
- Felforraljuk, és körülbelül 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a karfiolt és a paradicsomot.
- További 10-15 percig főzzük. Lehet, hogy több vizet kell hozzáadni, ha túl sűrű.
- Eltávolítjuk a babérlevelet és a fahéjat, majd botmixerrel levessé pürézzük– ízlés szerint lehet szemcsés vagy krémes. Ha egy rusztikusabb változatot szeretnénk, akkor elég burgonyatörővel áttörni.
- Kevés citromlével meglocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
