Ez a currys hamburger indiai ízeket és délkelet-ázsiai ízek fúzióiját t varázsolja az asztalunkra. Ideális különlegesség vendégváró grill-partikra, különösen fűszeres ételek kedvelőinek. A tejmentes húspogácsát glutén-mentes zsemlében is tálalhatjuk, így a hamburger több diétába is passzol.
Hozzávalók
- 500 g sovány marhahús
- ½ grillezett pirospaprika (üveges is lehet), aprítva
- ½ vöröshagyma, felparítva
- 2 evőkanál növényi olaj
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál curry por (csípős vagy erős)
- 3 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 hüvelyk darab gyömbér, reszelve
- 1 tk kurkuma por
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk garam masala, opcionális
- 2 szál újhagyma, apróra vágva
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 tk barna cukor
- 1 tk szójaszósz
Elkészítés
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, és megpuhítjuk benne a hagymát. Átszedjük egy tányérra hűlni.
- A maradék olajat közepes lángon felhevítjük, hozzáadjuk a curryport, a fokhagymát és gyömbért, a kurkumát, koriandert, római köményt és a garam masala-t.
- Pár perc alatt illatosra pirítjuk a fűszereket. Adunk hozzá több olajat, ha a keverék túl száraznak tűnik. Hűlni hagyjuk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a húst a fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a pirított hagymát és a grillezett paprikát, valamint az újhagyma darabokat és a szójaszószt. Sóval és borssal, ízlés szerint, ízesítjük. Alaposan összegyúrjuk. Legalább egy órán át pihentetjük, lehet egy éjszakán át is.
- A masszát 4 egyenlő nagyságú részre osztjuk, és a tenyereink között pogácsákat formázunk. Bulikra lehet kisebbeket is készíteni, kb 8 at.
- Megkenjük őket kevés olajjal, majd a grillsütőn vagy grill serpenyőben mindkét oldalon megsütjük. Ennek ideje attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst.
- Tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük a húspogácsákat a pirított zsemle között, miközben kiegészítjük hagymás chutney-val, uborkával, saláta levelekkel. Tálalás előtt esetleg egy kanál raitával leöntjük húspogácsát.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu