
Ez a cukkinis lencselepény vegán, gluténmentes, alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú, így a legtöbb diétába és étrendbe passzol. Használhatjuk tortillatekerecs és dosa helyett, de mártogatósok, levesek és egytálételek mellé is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 1 kisebb cukkini
- ½ csésze vöröslencse
- 1 csésze langyos víz
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- ½ teáskanál fekete bors
Elkészítés
- A lencsét folyó víz alatt leöblítjük, majd egy robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a vizet és 3 órán át áztatjuk.
- A cukkinit lereszeljük, és egy szűrőbe tesszük. Hozzáadjuk a sót, jól összekeverjük és 30 percig pihentetjük, majd kinyomjuk belőle a folyadékot.
- Amikor a lencse 3 órát ázott, hozzáadjuk a cukkinit, borsot és a fokhagymát.
- Addig pürézzük, amíg sima tésztát kapunk – az állaga legyen hasonló a tejszínhez.
- Adunk hozzá egy kanál növényi olajat (ez megakadályozza, hogy a lepények a serpenyőbe ragadjanak).
- Egy tapadásmentes serpenyőt enyhén bepermetezünk vagy kikenünk kevés olajjal, majd felhevítjük közepes hőfokon.
- Egy kis merőkanál segítségével a forró serpenyőbe kanalazzuk a tésztát, és a merőkanál hátuljával egyenletesen egy nagy kört formálunk.
- Körülbelül 3 percig sütjük, amíg a felülete már nem nedves, és egy spatulával könnyedén megmozgatható a lepény.
- A lepény megfordítjuk és kb 2 percig a másik oldalon is megsütjük.
- Egy tányérra kicsúsztatjuk, konyharuhával letakarjuk, majd további lepényeket készítünk a tésztából.
- Szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Cukkini receptek
- Lencse receptek
- Lepények
Zest.hu
