A kuglóf ideális különleges alkalmakra – születésnapokra, évfordulókra, kerti partikra stb, ugyanis mutatós sütemény, mégis nagyon egyszerű elkészíteni! Ez a csokis kuglóf mindig nagyon népszerű gyerekzsúrokon. A csokimáz elkészíthető tejmentes csokoládéból is.
Hozzávalók
- 225 g vaj vagy margarin
- 225 g cukor
- 4 tojás
- 350 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 75 g kakaópor
- 1 teáskanál só
- ½ csésze tej vagy növényi alapú tej
- ½ csésze tejföl vagy növényi alapú krém
- 1 tk vanília esszencia
A csokimázhoz:
- 150 g tejcsokoládé, apróra vágva
- Csokoládédara
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy kuglóf sütőformát (vagy szilikon formát) kivajazunk.
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, sütőport, sót és a kakaóport.
- Összekeverjük a tejet és a tejfölt egy bögrében.
- Elektromos keverővel habosra keverjük a vajat és a cukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a vaníliát.
- A lisztkeveréket adagonként hozzákeverjük, felváltva a tejes keverékkel (a liszttel befejezve).
- A tésztát a formába töltjük, ügyelve arra, hogy a teteje sima legyen.
- Kb. 55 percig sütjük, amíg a közepébe szúrt pálcika tisztán jön ki.
- A kuglófot hagyjuk kihűlni a formában, majd egy tányérra kifordítjuk.
- Elkészítjük csokimázat: a csokoládé darabkákat egy hőálló tálba tesszük, majd egy lábas forró víz felett megolvasztjuk (ne hagyjuk, hogy a tál alja hozzáérjen a vízhez). Amikor a csokoládé folyékony, levesszük a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk.
- A mázat a tortára öntjük, majd megszórjuk csokidarával.
- A hűtőbe tesszük, hogy a csoki megdermedjen a kuglófon.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu