Ez a csirkecomb görög módra meglehetősen lassan készül, éppen ezért lesz a hús omlós, a szaft mély és sűrű. Elkészíthető a tűzhelyen vagy a sütőben is – nem igényel különösebb felügyeletet. Tálaljuk krumplipürével, rizzsel vagy egyszerűen friss kenyérrel, természetesen egy finom görög saláta kíséretében.
Hozzávalók
- 8 db alsó és felső csirkecomb
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 padlizsán
- 1 kaliforniai paprika
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk szárított oregánó
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv paradicsom
- Só, bors
- 1 marék kalamata vagy fekete olajbogyó (kimagozva)
- Menta levelek a díszítéshez
Elkészítés
- Egy nagy, fedeles, öntöttvas serpenyőben egy evőkanál olívaolajat felhevítünk, majd a csirkedarabokat világosbarnára sütjük, és egy tányérra kiszedjük.
- Közben a hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük. A padlizsánt és a paprikát falatnyi kockákra vágjuk.
- Amikor a csirke átkerült a tányérra, a serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és megdinszteljük benne a hagymát és a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a padlizsánt és a paprikát, kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszernövényeket és a sűrített paradicsomot. Összekeverjük, majd beleöntjük a paradicsom konzervet.
- A csirkét a mártás és a zöldségek tetejére helyezzük, majd felöntjük annyi vízzel (a konzervdoboz segítségével), hogy majdnem ellepje a csirkét.
- Sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk.
- Lefedjük fedővel, és nagyon alacsony hőfokon kb. egy órán át rotyogtatjuk, vagy betesszük a sütőbe, és 90 percig 170 C fokon sütjük.
- Amikor a mártás sűrű és bársonyos, a zöldségek puhák, rájuk szórjuk az olajbogyókat. További 5 percig főzzük.
- Mentalevéllel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu