A grillezett csirkeszárnyak nagyon népszerűek nyári grillezésre és bulikon – és egy Tex-mex menü elemeként is. Ez a csípős kólás csirkeszárny finom, pikáns és egyszerű – a pácolás és a mártás előre elkészíthető. Hidegen is nagyon finom – így tökéletes piknikre és kirándulásokra is. Ha csupán pikáns verziót szeretnénk, akkor kevesebb Cayenne-t és chili szószt alkalmazzunk a páchoz! A csirkeszárnyakat sütőben is megsüthetjük, 180 C fokon körülbelül 30 percig.
Hozzávalók
- 12-16 db csirkeszárny (kb.)
A páchoz:
- 1 doboz (330 ml) coca-cola (nem alacsony kalóriatartalmú)
- 1 evőkanál csípős chiliszósz (például Sriracha vagy Encona)
- 1 hagyma, szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 tk tengeri só
- 1 tk őrölt fekete bors
A fűszerkeverékhez:
- Kevés olaj, dörzsöléshez
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 tk cayenne paprika
- 1 tk fokhagyma por
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk zellersó
- 1 tk angol mustárpor
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 tk édesköménymag
- ¼ tk kurkuma
A kólás mártáshoz:
- 200 ml kóla (nem alacsony kalóriatartalmú)
- 3 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 3 evőkanál Worcestershire szósz
- 1 teáskanál csípős chiliszósz (mehet bele még több)
- 1 tk füstölt paprika
- ½ tk hagymapor
- ½ teáskanál fokhagyma por
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- Citrom vagy lime leve
Elkészítés
- Egy nagy tálban összekeverjük a páchoz szükséges hozzávalókat, majd beleteszzük a csirkeszárnyakat. Jól összekeverjük, lefedjük fóliával, és a hűtőben pácoljuk minimum 2 órán keresztül, max egy éjszakán keresztül.
- Közben összekeverjük a fűszerkeveréket és félretesszük.
- A csirkét kivesszük a pácból, és papír törölközővel megszárítjuk. Bekenjük őket kevés olívaolajjal.
- A fűszerkeveréket egy fagyasztózsákba öntjük, majd hozzáadjuk a csirkét, elkötjük a zacskót, és jól összerázzuk addig, amíg a szárnyakat jól bevonják a fűszerek.
- A zacskót a hűtőbe tesszük sütésig.
- A kólás mártáshoz szükséges hozzávalókat egy lábasba tesszük, összekeverjük, majd felforraljuk. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg egy sűrű, sima mártást kapunk. Egy tálba öntjük és félretesszük (amikor kihűlt, hűtőben tároljuk).
- A grillsütőt vagy sütőt előmelegítjük. A csirkeszárnyakat közepes lángon aranybarnára grillezzük.
- A mártással tálaljuk.
Kapcsolatos receptek