Nyári grillezés alkalmával érdemes néhány plusz zöldséget sütni későbbi felhasználásra – például padlizsánt, fokhagymát, hagymát, kaliforniai paprikát, cukkinit stb. Ezekből fantasztikus mártogatósokat, mártásokat, salátákat, leveseket lehet készíteni. Ez a csicseriborsós padlizsán és paradicsomleves elősütött zöldségekből készül, így maga a leves mindössze 10 perc alatt összedobható! Friss péksüteménnyel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 nagyobb grillezett padlizsán
- 1 nagy grillezett hagyma
- 1 grillezett piros kaliforniai paprika
- 500g apró, érett, édes paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 chili (elhagyható)
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk füstölt paprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- 500 ml zöldség alapleves
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 bögre apróra vágott fekete vagy kelkáposzta vagy 2 marék bébispenót
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A padlizsánt, a hagymát és a paprikát grillsütőn megsütjük, majd egy tálba tesszük, lefedjük és lehűtjük. Hűtőszekrényben tároljuk, max 3 napig.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Megmossuk a paradicsomokat és egy tepsibe tesszük. Közéjük dugjuk a fokhagymagerezdeket és a chilit (ha használunk). Meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk az oregánóval és a fűszerporokkal, majd sózzuk és borsozzuk.
- A sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a paradicsom megpuhul.
- A sült paradicsomot és a keletkezett szaftot egy lábasba átöntjük. Eltávolítjuk a fokhagyma héját, a chili szárát, magját és héját.
- A fokhagymát és a chili húsát a lábasba tesszük. (Alternatív megoldásként lehűthetjük a sült zöldséget későbbi leves főzéshez).
- A grillezett zöldségeket kivesszük a hűtőből. A padlizsán húsát kikanalazzuk, hozzáadjuk a lábashoz.
- A pirospaprika bőrét, szárát és magjait eltávolítjuk – húsát a lábasba tesszük.
- A hagyma héját is eltávolítjuk – húsát a lábasba tesszük.
- Felforraljuk a mártást. Hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, majd botmixer segítségével simára keverjük.
- Felöntjük a zöldség alaplevessel.
- Belekeverjük a lecsepegtetett csicseriborsót és a káposztát vagy spenótot.
- Felforraljuk, lefedjük, és 5 percig főzzük.
- Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Zöldséglevesek
- Padlizsán receptek
- Paradicsomleves receptek
- Csicseriborsó receptek
- Káposztás receptek
Zest.hu