Ez a citromos ricottás spagetti cukkinivel feldobva egy gyors és egyszerű recept, mely ideális nyári ebédre vagy laza vacsorára. Amíg a tészta fő, elkészíthetjük a ricottás mártást, és a grillezett cukkinit. A recepthez maradék grillezett vagy sült cukkinit is használhatunk. Én gluténmentes spagettivel készítettem, de lehet friss vagy szárított durum vagy teljes kiőrlésű tésztákat is alkalmazni.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 citrom reszelt héja és leve
- ¼ teáskanál chili pehely (elhagyható)
- 200 g spagetti (szükség esetén gluténmentes)
- 1 közepes cukkini
- 1 nagy marék rukkola levél
- 150 g ricotta
Hozzávalók
- Egy lábasban vizet forralunk. Beletesszük a spagettit, és időnként megkeverve kb. 10 percig főzzük.
- Közben a cukkinit karikákra vágjuk, megkenjük kevés olajjal, és mindkét oldalon 2-3 percig grillsütőn vagy grillserpenyőben csíkosra sütjük.
- Egy kis serpenyőben felhevítjük a maradék olajat, és hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, ha használunk. Néhány másodpercig keverjük, ne hagyjuk megégni, majd hozzáadjuk a ricottát és egy merőkanálnyi főzővizet. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a citrom levét és héját. Egy percig főzzük.
- Amikor a spagetti megfőtt (al dente legyen), egy merőkanállal kb egy bögre vizet kiveszünk és ezt félretesszük, majd a tésztát lecsepegtetjük.
- A spagettit a ricottás mártással összekeverjük, és ha szükséges, adunk hozzá még egy kis tésztavizet.
- Óvatosan beleforgatjuk a rukkola leveleket, hozzáadjuk a grillezett cukkinit, majd sózzuk, borsozzuk.
- Azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu