Ez a citromos-mákos gyümölcskenyér nagyon jól passzol a reggeli kávéhoz vagy délutáni teához. Elkészíthetjük előző este reggelire, mert sokáig puha és szaftos marad! Tejmentes, és ha szükséges, használhatunk gluténmentes lisztet is. Ideális sütemény piknikre és kirándulásokra is.
Hozzávalók
- 3 kisebb citrom
- 3 közepes tojás
- 2 evőkanál mák
- 1,5 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ¾ csésze vaníliás joghurt, szükség szerint növényi alapú
- ⅓ csésze repceolaj
- ¾ csésze muscovado cukor
A cukormázhoz:
- 1 evőkanál citromlé
- Kb. 6 evőkanál porcukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Egy közepes kenyérformát kiolajozunk és sütőpapírral kibélelünk.
- A három citrom héját meghámozzuk, és két citrom levét kipréseljük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. A tojást és a cukrot habosra verjük, majd hozzáadjuk az olajat és a joghurtot. Két citrom levét hozzáadjuk.
- Ezt a keveréket a liszthez adjuk és simára keverjük. Belekeverjük a mákot és a citromhéjat, majd a masszát az előkészített formába öntjük.
- A sütő közepén kb 50-55 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna lesz, és egy beleszúrt pálcika tisztán jön ki.
- A formában 5 percig hűlni hagyjuk, majd áttesszük egy rácsra.
- Amikor teljesen kihűlt, a maradék citromlevet összekeverjük annyi porcukorral, hogy egy önthető mázat kapjunk. Ezt a tortára öntjük, és hagyjuk megdermedni. Utána szeletelhető.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu