Ez a citromos-kakukkfüves sült csirke nagyon egyszerűen elkészíthető, valójában a sütő végzi a munkát! Tökéletes lusta hétvége ebédre. Használjuk ki a sütő másik polcát, és készítsünk köreteket – pl tepsiben sült zöldségeket vagy sült burgonyát.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke (kb.2 kg)
- 4 szál kakukkfű levelei
- 3 gerezd fokhagyma (2 présleve)
- 50 g puha vaj vagy tejmentes margarin
- 1 citrom, reszelt héja és leve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A vajat/margarint a kakukkfűvel összekeverjük, a préselt fokhagymával és a citromhéjjal.
- A csirkét egy tepsibe tesszük. Kívül-belül bedörzsöljük a fűszeres vajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
- A citrom egyik felét a csirke üregébe tesszük az egész fokhagymával együtt.
- Kb. 20 percig sütjük, majd a csirkét a mellére fordítjuk. Ráfacsarjuk a citromlevet, és további 25 percig sütjük, majd visszafordítjuk, azaz a csirke mellével felfelé néz (miközben kiengedjük a levet az üregből a tepsibe). A csirkét meglocsoljuk a szafttal, és további 50-60 percig sütjük.
- Amikor szép aranybarna a bőre, és a combokból tiszta lé folyik ki, akkor kész van.
- Kivesszük a sütőből, áttesszük egy tányérra, lefedjük fóliával és konyharuhával, és 15 percig pihentetjük, majd felvágjuk.
- Köretekkel és a leszűrt szafttal lelocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu