
A bodza szezon alatt érdemes szörpöt készíteni, amit sok-sok finomsághoz felhasználhatunk. Példa erre ez az egyszerű, de fantasztikusan finom citromos-bodzás kuglóf, ami ideális kora nyári kerti partikra, piknikre, évfordulókra stb. Le lehet sűrűbb citrommázzal is csurgatni, ami megdermed a sütin.
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 100 g cukor
- 3 tojás
- 1 tk vanília esszencia
- 75 ml bodzaszörp
- 100 ml olaj
- ½ citrom leve és reszelt héja
- Olaj a forma kikenéséhez
A mázhoz :
- 4 ek porcukor
- Bodzaszörp
- 1 tk citromlé
Elkészítés
- Egy szilikon kuglófformát olajjal kikenünk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tojásokat acukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a bodzaszörpöt, vaníliát, a citrom levét és reszelt héját. Belekeverjük az olajat.
- Egy másik tálba össeszitáljuk a lisztet a sütőporral, majd ezt a nedves keverékhez adagoljuk, miközben folyamatosan keverjük.
- Amikor egy csomómentes tésztát kapunk, azt átöntjük a kuglófformába és 180 fokos sütőben kb 35-40 percig sütjük. Ha a beleszúrt fapálcikára nem ragad már rá a tészta, akkor kész van, és kivesszük a sütőből.
- A formában hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egy deszkára kiborítjuk.
- A mázt kikeverjük, majd ezzel alaposan bekenjük a meleg tortát.
- Amikor a kuglóf teljesen lehűlt, porcukorral meghintjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
