Húsvét vasárnapján hagyományosan báránysült készül a legtöbb Európai országban. Ez a citromos báránycomb kaporral recept egy mediterrán verzió, Görögországban népszerű leginkább. Friss, zamatos, így nem csupán húsvétra alkalmas, hanem tavasszal bármikor tálalhatjuk egy családi vagy ünnepi ebédre. Köretként tepsis tört burgonya és párolt tavaszi zöldségek passzolnak mellé leginkább.
Hozzávalók
- Kb 1,5-2 kg egész báránycomb, csonttal
- 3 evőkanál friss, aprított kaporlevél
- 50 g puha vaj vagy tejmentes margarin
- 2 gerezd fokhagyma, présleve
- 1 nagy bio citrom reszelt héja
- 1 evőkanál olívaolaj
- 100 ml fehérbor vagy alapleves
- Só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A vajat, fokhagymát, kaprot és a citromhéjat összekeverjük egy kis tálban.
- A citromot vékony szeletekre vágjuk.
- Többször mélyen bevágdossuk a húst, majd mindegyikbe nyomunk egy kis darab vajkeveréket.
- A citromszeletekkel egy tepsit kibélelünk, majd rátesszük a báránycombot, és bemaszírozzuk a maradék vajjal.
- Lefedjük alufóliával, majd fólia alatt körülbelül 65-80 percigsütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a bárányhúst. (Ellenőrizzük le a csomagoláson az ajánlott sütési időt!).
- A sütési idő lejárta előtt 30 perccel levesszük a fóliát, és beleöntjük a bort vagy az alaplét.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, a bárányt egy nagy tányérra áttesszük, lefedjük és 15 percig pihentetjük.
- Közben a keletkezett szaftból sűrű mártást főzünk tűzhelyen- elég redukálni, vagy liszttel, tejszínnel, görög joghurttal is be lehet habarni.
- A combot szeleteljük és a köretekkel tálaljuk, a mártással leöntve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu