Ez a chilis-gyömbéres tengeri sügér egy hagyományos kínai receptre alapszik. Általában úgy készül, hogy a halat forró olajban kisütik, majd sercegő gyömbérrel, chilivel és újhagymával leöntve tálalják. A sült hal szaga azonban napokig terjeng egy lakásban, így ideálisabb a grillezés, sütőben való sütés vagy párolás, ami egészségesebb főzési mód. Én a sütőben sütöttem meg, sütőpapírba csomagolva a fűszeres mártással együtt. Az eredmény szuper finom lett.
Hozzávalók
- 2 tengeri sügér filé
- 1 evőkanál földimogyoró olaj
- 2 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros chili
- 1 kis csokor újhagyma,
- 2 tk szójaszósz
- Zöldcitrom leve
- Néhány csepp szezámolaj
- Só, bors
Elkészítés
- A halfiléket sózzuk, borsozzuk, majd bőrös oldalukkal lefelé egy nagy darab sütőpapír vagy alufólia közepére helyezzük.
- Meghámozzuk és felaprítjuk a fokhagymát és a gyömbért. A chilit kimagozzuk, és apróra vágjuk. Az újhagymát felszeleteljük.
- Egy wokot felhevítünk, és hozzáadjuk az olajat. Amikor kissé füstöl, beledobjuk a gyömbért, a fokhagymát és a chilit körülbelül 2 percig kevergetjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt és hozzáadjuk az újhagymát és a szójaszószt.
- Ezt a keveréket a halfilékre kanalazzuk. Adunk hozzá néhány csepp szezámolajat, és ráfacsarjunk egy zöldcitrom levét.
- A halakat a sütőpapírba vagy fóliába becsomagoljuk úgy, hogy ne folyjék ki a mártás.
- Ezt egy tepsibe tesszük, majd 180 C fokos sütőben 10 percig sütjük.
- Kivesszük a tepsit a sütőből, és hagyjuk 5 percig pihenni, majd óvatosan kicsomagoljuk.
- Párolt rizzsel és zöldséges köretekkel azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu