A fekete káposzta (cavolo nero), egy olasz nagylevelű káposztaféle, amely nagyon népszerű az olasz konyhában. A párolt fokhagymás, chilis fekete káposzta egy nagyon egyszerű, de nagyszerű köret olasz ételek mellé.
Hozzávalók
- 1 nagy fej cavolo nero
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 vörös chili (medium csípős)
Elkészítés
- A káposztát megtisztítjuk, a levelek vastag ereit kivágjuk, a leveleket csíkokra szeleteljük.
- A hagymát és fokhagymát vékonyan felszeleteljük. A chilit magtalanítjuk, kivágjuk az erét, felaprítjuk.
- Forró olajban megpuhítjuk a hagymát majd a fokhagymát, hozzáadjuk a chilit, 1 percig tovább sütjük.
- Hozzáadjuk a káposzta csíkokat, kb 4-5 percig alacsony hőfokon pároljuk. Akkor jó, amikor a levelek kissé összehúzódnak, de még ropogósak.
- Sózzuk, borsozzuk. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként olasz ételek mellé – de mindig frissen készítsük el!
- Érdemes mélyebb serpenyőben vagy lábasban (akár wokban is!) sütni, mert a friss káposzta elég sok helyet foglal el.
- Fekete káposzta olasz delikben kapható, ha nem sikerül beszerezni, helyettesíthető fodros kellel is, amely valójában ugyanaz a káposztaféle.
- Ha a chili túl erős, csupán a felét alkalmazzuk!
- A káposzta a szuperételek egyike, a fekete levelű különösen gazdag vitaminokban, így a chilis fekete káposzta szuper egészséges is, méregtelenítésre is alkalmas (pl. barnarizzsel tálalva).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu