A tex-mex chili con carne az egész világon elterjedt, amit egyszerűen „chili”-nek neveznek az angol nyelvterületeken. Manapság bármiféle húsból elkészíthető, nem csak marhából, a lényeg a pikáns mártás és a bab. Ez a chilis csirke spenóttal gazdagítva egy remek egytélétel, amit lehet rizzsel vagy laposkenyérrel is fogyasztani. Maradék sült vagy grill csirke szükséges a recepthez, de el lehet készíteni friss csirkehúsból is – csupán süssünk ki 2 csirkecombot vagy csirkemellet, és kövessük a receptet.
Hozzávalók
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy sárgarépa
- 1 kaliforniai paprika (piros vagy zöld)
- 1 tk füstölt paprika
- ½ teáskanál cayenne paprika
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk szárított oregánó
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv paradicsom
- 1 konzerv vörösbab
- 1 nagy bögre sült-grillezett csirke darabok
- 10 dkg bébispenót
- 1 marék friss koriander apróra vágva
- Só, bors
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük. A kaliforniai paprikát kockára vágjuk, a sárgarépát felaprítjuk.
- Az olajat egy lábasban felhevítjük, majd a hagymát és a fokhagymát 5 percig megdinszteljük. Hozzáadjuk a sárgarépát és a paprikadarabokat, majd fedő alatt további 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket, 30 másodpercig keverjük, majd belekeverjük a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és egy pohár vizet. Sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk.
- Kb 15 percig főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul.
- A babot lecsepegtetjük, és a mártáshoz adjuk. 10 percig főzzük.
- Közben a csirkét apró darabokra vágjuk (eltávolítjuk a bőrt és az esetleges kiscsontokat).
- Amikor egy sűrű mártást kapunk, hozzáadjuk a csirkét, és átmelegítjük.
- Hozzáadjuk a spenótot és további 5 percig főzzük, majd belekeverjük az aprított koriandert.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek