Ez a céklás humusz fetával a klasszikus mártogatós egy érdekes variációja. Tökéletes a téli hónapokban, ropival, chips-szel stb tálalva. Vagy tálaljuk grillezett bárány, kebab, saláták önteteként (ebben az esetben legyen hígabb a keverék).
Hozzávalók
- 3 bébi ecetes cékla
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 konzerv csicseriborsó (400 g) vagy 2 bögre főtt csicseriborsó
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál tahini paszta
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 100 g érlelt feta
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél vagy menta
- Só&bors
- 1 csipet szárított oregánó
Elkészítés
- A céklát apróra vágjuk, és egy aprítógépbe tesszük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, lecsepegtetett csicseriborsót, tahinit, római köményt, olívaolajat, citromlevet és a friss fűszernövényeket.
- Kb 30 másodpercig pürézzük a keveréket.
- A feta felét apró kockákra vágjuk, majd a többit a humuszba morzsoljuk.
- Ismételten pürézzük, amíg egy könnyű, kissé szemcsés, de krémes humuszt nem kapunk. Ha túl sűrű, adunk hozzá még citromlevet vagy vizet.
- Megkóstoljuk, majd ízlés szerint fűszerezzük.
- A keveréket egy kis tálba töltjük, majd beleforgatjuk a maradék, kockákra aprított feta sajtot, és megszórjuk az oregánóval.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu