Ez a briós zsemle kenyérsütővel készül, így nagyon egyszerű, nem macerás. Kissé édes, így remek reggelire vagy délutáni teára, pl. lekvárral tálalva. Hamburger buciként is felhasználható, bár ebben az esetben én a cukrot felezném. Ez a verzió növényi alapú tejtermékekkel készül, de ha a tej nem okoz gondot, akkor nyugodtan használhatunk vajat és tehéntejet.
Hozzávalók
- ¾ teáskanál porélesztő
- 400 g kenyérliszt
- 50 g cukor
- 50 ml olívaolaj
- 50 ml napraforgóolaj
- ½ teáskanál só
- 1 közepes tojás
- 2 tojássárgája
- 150 ml langyos mandulatej
- A kenéshez: tojássárgája vagy mandulatej
Elkészítés
- A hozzávalókat a kenyérsütő formába tesszük a megadott sorrendben (vagy a kenyérsütő gép használati utasítása szerint). Nem kell a dagasztólapát hozzá.
- Beállítjuk a „tészta” programra a gépet és bekapcsoljuk – körülbelül 2 óra 20 perc lesz a dagasztás.
- A sütőt 40 °C-ra beállítjuk. A tésztát kb 18 egyforma golyóra osztjuk, és ezeket egy vagy két enyhén kivajazott sütőlapra helyezzük, elegendő helyet hagyva közöttük, hogy megduplázódjanak.
- A sütőlapot a zsemlékkel a sütőbe tesszük körülbelül fél órára.
- Amikor megkeltek és kb megduplázódtak, kivesszük a tepsit és a sütőt 190°C-ra állítjuk.
- A zsemléket megkenjük a tojással vagy tejjel, és körülbelül 15 percig szép világosbarnára sütjük a felmelegedett sütőben.
- Rácson hűlni hagyjuk zsemléket.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu