Bodzavirágból nagyos sok finom sütit lehet készíteni. Ehhez a recepthez külön készítettem bodzaszirupot, de lehet konyhakész vagy házilag befőzött verziót is alkalmazni (lásd bodzaszirup recept). Ez a bodzás zabpehely muffin egyszerű, finom és elkészíthető növényi alapú tejjel is. Ideális nyári bulikra, zsúrokra és délutáni teázás mellé.
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 100 g a porcukor
- ½ teáskanál só
- 50 g zabpehely
- 2 tojás
- 100 ml tej (vagy zabtej)
- 100g vaj vagy tejmentes margarin, olvasztva
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 3 evőkanál bodzaszörp
Instant bodza sziruphoz:
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál bodzaszörp
- 2 evőkanál víz
- 50 g porcukor
Hozzávalók
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és egy muffinsütőt kibélelünk papírkosárkákkal.
- Egy nagy tálban összeszitáljuk a lisztet, cukrot, sütőport és a sót.
- Hozzáadjuk a zabpelyhet és összekeverjük.
- Egy kis tálban felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet, az olvasztott vajat, bodzaszörpöt, citromhéjat és a levet.
- A tojásos keveréket a lisztes keverékhez öntjük és összekeverjük.
- A tésztát a muffinsütő kosárkákba kanalazzuk, majd 20-25 percig sütjük, amíg a muffinok szép aranybarnák lesznek.
- Közben elkészítjük a szirupot úgy, hogy a citromlevet, vizet, bodzaszörpöt és a cukrot egy kis lábasban felforraljuk, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik és keverék szirupos lesz.
- A muffinokat kivesszük a sütőből. Megszurkáljuk őket egy fapálcikával, majd rájuk csorgatjuk bodzaszirupot.
- A muffinokat megszórjuk citromhéjjal és hűlni hagyjuk.
- Kihűlve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu