Nyári kerti partikra és piknikekre ideális sütemény a gyümölcskenyér. Glutén- és/vagy tejmentes süteményeket szoktam készíteni ezekre az alkalmakra, hogy mindenki tudjon majszolni egy szelet sütit. Ez a glutén- és tejmentes bodzás-kókuszos gyümölcskenyér egy kísérlet volt, amihez házi készítésű bodzaszörpöt és kevés cukrot használtam. Nagyon szép lett, és mindenkinek ízlett.
Hozzávalók
- 100 g vegán puha margarin
- 2 evőkanál puha muscovado cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojás
- 1,5 csésze gluténmentes liszt
- 1 tk sütőpor
- ½ csésze kókusztej (friss, nem konzerv)
- 4 evőkanál bodzavirág szörp
A mázhoz:
- 3 evőkanál bodzaszörp
- 1 evőkanál méz
- 1 citrom leve
- Díszítéshez:
- Enyhén pirított szárított kókusz darabok
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy közepes kenyérsütő formát olajjal kikenünk, az alját sütőpapírral kibéleljük.
- A margarint és a cukrot habosra keverjük, majd beleütjük a tojásokat és hozzáadjuk a citromhéjat. Fokozatosan hozzá adagoljuk a lisztet.
- A tejet a szörppel elkeverjük, és hozzáadjuk a tésztához. Simára keverjük.
- A tésztát a formába töltjük, amit a sütőbe teszünk.
- Körülbelül 45 percig, szép aranybarnára sütjük. Tűpróbát tartunk, ha a közepébe szúrt fapálcika/hústű tisztán jön ki, akkor átsült rendesen.
- A máz hozzávalóit összekeverjük egy kis lábasban, és a tűzhelyen sziruppá redukáljuk.
- A még meleg süteményt megkenjük a mázzal, rászórjuk a kókusz darabokat, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu