A békacomb a francia konyha egyik kedvenc alapanyaga – évente 80 millió békát használnak fel étkezésre! Minden tartománynak van saját, különleges receptje, íme három népszerű békacomb francia módon készítve, mindegyik igazi ínyencség.
Rántott békacomb párizsi módon
- Hozzávalók: kb 20 db konyhakész békacomb, forró víz, fél citrom leve, 2 felvert tojás, zsemlemorzsa.
- Elkészítés: enyhén sózott, borsozott, forró vízbe tesszük a békacombokat, majd belecsavarjuk a citrom levét. 2-3 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük, szárazra töröljük. Megforgatjuk a felvert tojásban majd zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük. Melegen tálaljuk.
- Tippek: a tojáshoz adhatunk 1-2 tk aprított zöldpetrezselymet is. A párizsiak sokszor hagymás-tejszínes mártással tálalják.
Fokhagymás békacomb provanszi módon ( képen látható)
- Hozzávalók: kb 15-20 db békacomb, 2 ek vaj, 2 tk olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma aprítva, 1 citrom leve, 2 ek aprított zöldpetrezselyem, liszt
- Elkészítés – verzió 1: a megmosott békacombokat szárazra töröljük, sózzuk, borsozzuk, lisztben megforgatjuk, lerázzuk. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, ebben a békacombokat mindkét oldalon világos barnára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, fél percig sütjük, majd rácsavarjuk a citromot és rászórjuk a petrezselyemzöldet. Fedő alatt 1-2 percig pároljuk (lekapcsoljuk közben a tűzhelyt). Melegen tálaljuk.
- Elkészítés – verzió 2: Az eredeti módszer alapján a lisztes békacombokat kisütjük vajban, lecsepegtetjük, majd vajban fokhagymát pirítunk, ezzel tálalás előtt leöntjük a békacombokat, meglocsoljuk friss citromlével és megszórjuk zöldpetrezselyemmel.
- Tippek: A békacombot tejben vagy sörben előáztathatjuk (kb 30 percig), így puhább lesz a húsa.
Rántott békacomb (ropogós)
- Hozzávalók: kb 1kg konyhakész békacomb, 1 citrom leve, jég, 2 tojás, harmad bögre tej, 2 bögre liszt, só, bors, olaj
- Elkészítés: a békacombokat megmossuk, áttöröljük, majd a citromlével leöntjük. Leborítjuk a tört jéggel, 1-2 órán át hűtjük. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel és 2 tk olajjal. Egy másik tálkában habosra verjük a tojásfehérjét, ezt a tejes keverékbe fordítjuk. A békacombokat sózzuk, borsozzuk, a tésztába mártjuk, majd forró olajban aranybarnára kisütjük. Papírtörölközőn lecsepegtetjük. Langyosan tálaljuk.
- Tippek: a tésztához adhatunk préselt fokhagymát is
Tippek
- A békacombot francia menükben előételként szokás leginkább fogyasztani – és szeletelt bagett-tel tunkoljuk a mártást.
- A békacombot nyugodtan fogjuk meg kézzel – éppen ezért ne feledjünk citromos vizet tálalni mellé, ugyanis olajos lesz a kezünk!
- A harmadik, ropogós verzió ideális parti étel lehet – különösen ajánljuk egy halloween partira!
- Fagyasztott békacombot sok szupermarketben lehet kapni. Sütés előtt természtesen engedjük fel.
- A nagyobb békacombokat érdemes előáztatni, a kisebbeket nem fontos.
- A fenti három békacomb francia módon készítve egy különleges ínyencség lehet baráti-családi összejövetelekre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu