A paradicsomlevesnek végtelen variációja létezik – a legnépszerűbb talán az olasz bazsalikomos verzió, ami világszerte közkedvelt. Ez a szuper egyszerű bazsalikomos paradicsomleves babbal kiegészítve egy kiadós leves, ami konzerv vagy friss paradicsommal is elkészíthető, így egész évben fogyasztható. Vegán, szénhidrátszegény, alacsony kalóriatartalmú, gluténmentes, egészséges és laktató, így a legtöbb diétába és étrendbe passzol.
Hozzávalók
- 2 konzerv hámozott paradicsom vagy 1 kg friss, érett paradicsom
- 1 szál zellerrúd
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk barna cukor (elhagyható)
- 1 L zöldség (vagy csirke) alapleves
- 1 marék bazsalikomlevél
- 1 konzerv cannellini vagy hasonló fehérbab, lecsepegtetve
Elkészítés
- A hagymát, sárgarépát, a fokhagymát és a zellerszárt apróra vágjuk.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és néhányszor megkeverve 10 percig pároljuk a feldarabolt zöldségeket, amíg megpuhulnak.
- Hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és a cukrot, ha szükséges. (Ha friss paradicsomot használunk, mossuk meg, majd aprítsuk fel és adjuk a zöldségekhez.)
- Hozzáadjuk az alaplevet, felforraljuk, majd fedő alatt 20 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket, majd kézi turmixgéppel simára pürézzük a levest.
- A babot lecsepegtetjük és a leveshez adjuk.
- Megkóstoljuk, és ha szükséges, adunk hozzá sót, borsot és cukrot.
- Frissen őrölt borssal, bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu