Ez a sült báránycomb pisztáciás kéregben egy különleges mediterrán recept, amely jól mutat a húsvéti ünnepi asztalon. Elkészíthető csontos vagy csontozott báránycombbal és lapockával is. Tepsis sült burgonyával vagy kuszkusszal és párolt/sült zöldségekkel, zöldsalátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 1,5-2 kg báránycomb (csontos vagy csontozott és göngyölt) vagy göngyölt lapocka
- 3 gerezd fokhagyma, szeletelve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 75 g pisztácia bél
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 marék mentalevél
- 1 marék zöldpetrezselyemlevél
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Kitekerjük a bárányhúst (ha csontozott).
- A pisztáciát, zöldfűszereket, citromlevet és az olajat egy kis aprítógépbe tesszük, és durva pasztává pürézzük. Hozzáadjuk a citrom héját és sózzuk, borsozzuk.
- A báránycombot egy vágódeszkára tesszük, és egy kis éles késsel több helyen bevágjuk. A fokhagyma szeleteket a vágásokba nyomkodjuk.
- A pisztáciás pasztával megtöltjük a kitekert húst, és felgöngyöljük az eredeti formába. Ha csontos a hús, akkor ezt a lépést kihagyjuk.
- Bedörzsöljük a húst olívaolajjal és sózzuk, borsozzuk. Egy tepsibe tesszük, majd a sütőben 30 percig sütjük.
- Kivesszük a sütőből, és lefedjük a tepsit alufóliával. A hőfokot 160 C fokra állítjuk, és a húst körülbelül 75 percig sütjük.
- Kivesszük a sütőből a húst, majd a pisztáciás keverékkel teljesen betakarjuk és megkenjük a keletkezett szafttal.
- Kb 15 percig sütjük, amíg kéreg aranybarna lesz.
- A húst egy tányérra tesszük, és letakarva minimum 15 percig pihentetjük.
- Felszeleteljük a húst, majd szezonális köretekkel tálaljuk, a mártással leöntve.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu