Ez a báránysült fügével és citrommal készítve lesz különleges. Tepsiben sült burgonyával és mézes sült bébi sárgarépával találva egy fantasztikus húsvéti ebéd lehet.
Hozzávalók
- 1 csontos egész bárány comb vagy lapocka
- 1 citrom
- 6 füge
- 1 evőkanál friss kakukkfű levél
- 2 szál friss rozmaring
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál folyós méz
- 1 pohár vörösbor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Vékony karikákra felszeleteljük a citromot, és ezekkel kibélelünk egy tepsit.
- A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük, majd a citromszeletek tetejére tesszük.
- Bedörzsöljük olívaolajjal, majd megsózzuk és rászórjuk a kakukkfű levelekkel.
- Néhány metszést vágunk a húsba.
- A rozmaring ágakat 3 darabra vágjuk, és ezeket a metszésekbe nyomjuk.
- A fügét félbe vagy gerezdekre vágjuk, majd ezeket bárány köré szórjuk. A fügét meglocsoljuk balzsamecettel és mézzel, majd hozzáadjuk a bor felét.
- 30 percig sütjük. A bárányhúst meglocsoljuk a főzőlével és a maradék borral.
- A tepsit lefedjük alufóliával, ha a bárány és a füge már túl barna.
- További 30-60 percig sütjük, attól függően, hogy mekkora a hús és mennyire átsülve kedveljük a bárányhúst.
- A bárányhúst és a fügéket egy tányérra áttesszük, fóliával letakarjuk, és addig pihentetjük, amíg a keletkezett szaftból mártást készítünk.
- A mártáshoz adhatunk még bort, áfonyaszószt, alaplevest vagy tejfölt. Felforraljuk egy kis lábasban, és sűrű, selymes mártássá redukáljuk, majd átszűrjük egy kis kancsóba.
- Felszeleteljük a bárányt és a mártással leöntve tálaljuk, köretek kíséretében.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu