
Ez a báránycomb narancsos-babérleveles kéregben sül, amely tökéletes különleges alkalmakra, például húsvétra, anyák napjára, évfordulókra vagy vendégváró vacsorákra. Én vérnarancsot használtam a recepthez, ami gyönyörű színt adott neki. Tepsis sült krumplival és tavaszi zöldségekkel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 báránycomb csonttal (kb. 1,5-2 kg)
- 1 fej vöröshagyma, félbevágva
- 1 narancs, 4 gerezdre vágva
- Kb. 12 bébi sárgarépa
- ½ fej fokhagyma, félbevágva
A páchoz:
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 10 szárított babérlevél, összemorzsolva
- 4 gerezd fokhagyma, présleve
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
Elkészítés
- Először elkészítjük a pácot. Az összes hozzávalót egy kis konyhai aprítógépben érdes pasztává pürézzük.
- A húst egy éles késsel az egész combon összeszurkáljuk, körülbelül 1 cm mély vágásokat képezve.
- A bárányhúst a pasztával alaposan bemasszírozzuk, amit belenyomkodunk a metszésekbe. Körülbelül egy-két órán át pácoljuk.
- A sütőt 170°C-ra előmelegítjük.
- A báránycombot egy tepsibe helyezzük. Hozzáadjuk a fokhagymát, hagymát, narancsot és a sárgarépát.
- Körülbelül 70-100 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire átsütve kedveljük a bárányhúst (középen rosé az ideális).
- A báránycombot, hagymát és a sárgarépát kiszedjük egy tálra, majd alufóliával becsomagoljuk és konyharuhával alaposan bebugyoláljuk. Legalább fél órán át pihenni hagyjuk.
- A sütés során keletkezett szaftból mártást készítünk: a narancsdarabokat összenyomkodjuk, hogy kiengedjék a levüket a tepsibe. A fokhagyma húsát is kipréseljük egy fakanállal összenyomkodva. Öntünk hozzá egy kis bort és alaplevest, majd közepes hőfokon felhevítjük a tűzhelyen. Addig kevergetjük, amíg besűrűsödik és krémes állagú lesz (adhatunk hozzá egy kis kukoricalisztet vagy tejfölt). A mártást egy kis kancsóba leszűrjük (a narancsdarabokat és a fokhagymahéjat eldobjuk).
- A húst kicsomagoljuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- Köretekkel, a sült sárgarépával és hagymával, továbbá a felmelegített mártással leöntve tálaljuk,.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
