
Az amerikai palacsinta nem csak reggelire vagy villásreggelire jó, hanem desszertként is tálalhatjuk ebéd vagy vacsora után. Ez a barackos-mandulás palacsinta tejszínhabbal, vaníliamártással vagy fagylalttal tökéletes ünnepi alkalmakra, pl Valentin nap, születésnap vagy Anyák napja. Mandulatejjel készül, így tejérzékenyek számára is megfelelő. Ez a recept kevert gluténmentes liszttel is elkészíthető.
Hozzávalók
- 1 db tojás
- 1 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- ½ csésze őrölt mandula
- 1 csésze mandulatej
- 1 tk vanília esszencia
- Szódavíz (kb. 2 evőkanál)
- 1 tk napraforgóolaj
- 1 konzerv hámozott őszibarack cukrozott lében
Elkészítés
- A tojást enyhén felverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a lisztet, az őrölt mandulát és a tejet. Egy botturmixszal addig pürézzük, amíg sima tésztát nem kapunk.
- Adunk hozzá néhány darab őszibarackot, és még néhány másodpercig pürézzük – kissé szemcsés legyen a tészta.
- Hozzáadjuk a vaníliát, olajat, szódavizet és az olajat, majd jól összekeverjük. Sűrű, de önthető tésztát kell kapnunk. Ha az időnk engedi, 10 percigpihentetjük.
- Amíg pihen, a konzerves cukros lét egy kis lábasban felforraljuk és sűrű sziruppá főzzük- ha szükséges, adunk hozzá még cukrot. Pihentetjük.
- Egy nagy, tapadásmentes serpenyőt enyhén kivajazunk, majd közepes lángon felhevítjük.
- Kis merőkanállal halmokat pakolunk a serpenyőbe, és hagyjuk, hogy körökké szétterüljenek. Legyen elegendő helyet közöttük!
- Pár percig sütjük a palacsintákat, amíg a felületük már nem folyós, majd egy spatula segítségével óvatosan megfordítjuk őket, és a másik oldalon is még kb 1-2 percig sütjük.
- Amikor mindkét oldaluk szép aranybarna, a palacsintákat egy tányérra kiszedjük.
- A maradék tésztából további palacsintákat készítünk – ha szükséges, az adagok között megint kiolajozzuk a serpenyőt.
- A maradék őszidarabokat vékony gerezdekre vágjuk, és a serpenyőben enyhén karamellizáljuk őket.
- A palacsintákat a karamellizált őszibarackkal, és a sziruppal meglocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
