Ez a babos tészta kapros kapros-céklás mártásban egy nagyon finom étel ami egészséges is. Tökéletes egy vegán étrendben vagy hús-mentes napokon. A vegetáriánus változathoz kiegészíthetjük morzsolt fetával vagy kecskesajttal. Gluténmentes tészta is alkalmazható a recepthez.
Hozzávalók
- 300 g száraz durum tészta
- 1 nagy vagy 2 kisebb cékla
- 6 közepes paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- ½ piros kaliforniai paprika
- 1 sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 200 ml zöldségalapleves (kb.)
- 1 kis csokor kapor
- 100 g fagyasztott zöldbab vagy szójabab
- Citromlé a tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A hagymát és a céklát gerezdekre vágjuk. A paradicsomot félbevágjuk, a sárgarépát és a paprikát kockákra. Ezeket egy tepsiben elrendezzük. A fokhagymagerezdeket (hámozatlanul) a zöldségek közé dugjuk. Meglocsoljuk olajjal, majd sózzuk, borsozzuk.
- Jól összekeverjük és kb.20-30 percig sütjük, a zöldségeket párszor megforgatva.
- Közben a tésztát a csomagoláson található utasítások szerint kifőzzük. A főzés utolsó 3-5 percében hozzáadjuk a babot. Lecsepegtetjük, majd fedő alatt melegen tartjuk.
- Amikor a sült zöldségek megpuhultak, áttesszük őket egy lábasba a szafttal együtt.
- Eltávolítjuk a fokhagyma, hagyma, paradicsom és paprika héjakat.
- Hozzáadjuk a zöldséglevest, és lassan felforraljuk.
- Botmixer segítségével krémesre pürézzük. Adunk hozzá még alaplevest, ha túl sűrű.
- Hozzáadunk egy marék megmosott kaprot, és pürézzük megint.
- Beleforgatjuk a tésztát és a babot, majd felmelegítjük, ha szükséges.
- Frissen őrölt borssal és apróra vágott kaporral tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu