A babos rizssaláta egy mexikói alapétel, ami céklával kiegészítve egy remek vegán főétel lesz őszi napokra. Ez a babos rizssaláta sült céklával így egy kiadós, kicsit csípős, de szuper finom étel, amit érdemes maradék párolt rizsből készíteni, de ha nincs, akkor amíg a zöldségek a sütőben sülnek, könnyen lehet főzni egy lábasban. Lást párolt rizs készítése.
Hozzávalók
- 1 bögre főtt rizs
- ½ konzerv fekete bab
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kaliforniai paprika
- 4 bébi cékla
- 1 piros chili paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított oregánó
- ½ tk füstölt paprika
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 lime leve
- 2 evőkanál apróra vágott koriander vagy zöldpetrezselyem levél
Elkészítés
- Ha nincs maradék főtt rizsünk, készítsünk egy adagot a csomagoláson található utasításokat kötve, majd hagyjuk pihenni.
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- Meghámozzuk és félbevágjuk a céklát, a paprikát negyedekre, a hagymát (hámozatlanul) gerezdekre vágjuk. Egy tepsibe szórjuk őket, hozzáadjuk a fokhagymát (hámozatlanul) és a chilit.
- Egy kis tálban összekeverjük az olajat, a fűszereket és a lime levét, majd sóval és borssal ízesítjük.
- Ezt a zöldségekre öntjük, majd szilikon ecsettel jól bemázoljuk őket.
- A tepsit a sütőbe tesszük kb 25 percre.
- Amikor a zöldségek megpuhultak és enyhén megpirultak, kivesszük a tepsit a sütőből, és hagyjuk a zöldségeket kihűlni.
- A rizst és a lecsepegtetett babot egy nagy keverőtálban összekeverjük.
- A hagyma és a paprika héját eltávolítjuk, majd vékony csíkokra vágjuk, a rizssalátához adjuk.
- A céklát apró kockákra vágjuk, ezeket a salátához adjuk.
- A sütés során keletkezett szaftot egy kis tálba öntjük.
- A fokhagyma és a chili héját eltávolítjuk, valamint a chili magját is. Húsukat összekeverjük a szafttal – ha szükséges, adunk hozzá még olajat vagy lime levét. Pár kanál öntetet kell kapnunk. Ezt ráöntjük a salátára, hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszert, majd jól összeforgatjuk.
- Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu