
A húsvét és a karácsony nem tökéletes főtt vagy sült sonka nélkül. Ez az aszalt szilvás sonka főzés után egyből tálalható (főtt, buggyantott vagy tükörtojással pl húsvéti reggelire), vagy a főzővízből készül mázzal bevonva 15 percig még megsüthetjük. A sonka meglehetősen sós, így főzés előtt egy éjszakán át érdemes vízbe beáztatni, amely csökkenti a sótartalmát. A főzési időt felgyorsíthatjuk kukta használatával.
Hozzávalók
- 1,5 kg sonka (kb.)
- 1 liter aszalt szilvalé
- 1 L víz (kb.)
- 1 db fahéjrúd
- 4 db szegfűszeg
- 2 db csillagánizs
- 1 db babérlevél
- 1 kis darab gyömbér, szeletelve
- ½ narancs héja
- ½ citrom héja
- 6 szem bors
Elkészítés
- A sonkát egy lábasba tesszük, ráöntjük az aszalt szilvalevet és annyi vizet, hogy teljesen ellepje a folyadék a sonkát.
- A többi hozzávalót a lábasba tesszük, majd felforraljuk. Ha kuktát használunk, lefedjük, majd nyomás alatt 40 percig főzzük alacsony hőfokon. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és pihentetjük, amíg a fedő levehető.
- Ha lábast használunk, fedő alatt alacsony hőfokon körülbelül 1,5 órán át főzzük (a főzési idő 20 perc fél kilóként plusz 20 perc).
- A főtt sonkát óvatosan kiszedjük egy tányérra, és hagyjuk kihűlni.
- Leszűrjük a főzőlevet, majd a felét egy kisebb lábasba öntjük, és közepes lángon addig főzzük, amíg egy szirupos állagú mártást kapunk. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis mézet vagy nádcukrot. A sonkát felszeleteljük, és a sziruppal tálaljuk.
- Alternatív megoldás lehet az, hogy a sonkát bevonjuk a szirupos mártás felével, és körülbelül 15-20 percig sütjük, amíg a máz karamellizálódik. Vigyázzunk, mert könnyen megég, ezért ne állítsuk túl magasra a sütő hőmérsékletét – kb 170 °C legyen. A sonkát a maradék sziruppal meglocsolva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu
