Ez az aszalt cseresznye és füge lekvár az angol mincemeat egyik különleges verziója. Vegán, glutén- és diómentes. Az alkohol helyettesíthető narancs- vagy cseresznyelével. Ez a változat tökéletes közel-keleti karácsonyi süteményekhez, tortákhoz és finomságokhoz. Befőzés előtt hozzáadhatunk ½ bögre apróra vágott pisztáciát vagy mandulát, ha a diófélék nem okoznak gondot.
Hozzávalók
- 350 g arany mazsola
- 100 g aszalt cseresznye
- 100 g apróra vágott datolya
- 100 ml cseresznyelikőr vagy pálinka
- 100 g datolya, durvára vágva
- 150 g vegyes kandírozott citrus héj
- 100 g sötét muscovado cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 4 friss füge apróra vágva
- 1 tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt csillagánizs
- 150 ml cseresznyelé
Amikor kihűlt:
- 2 evőkanál cseresznye likőr vagy pálinka
- 2 evőkanál narancslikőr (Cointreau)
Elkészítés
- A mazsolát és az aszalt cseresznyét egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk cseresznyelikőrt és jól összekeverjük. Lefedve egy éjszakán át pihentetjük.
- Másnap átöntjük a keveréket egy nehéz aljzatú lábasba és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót (kivéve az utolsó 3-at).
- Felforraljuk fel, és alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a folyadék szinte teljesen elfogy. Kb. 15-20 perc múlva sűrű, ragacsos, lekvárszerű keveréket kell kapnunk.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Amikor a lekvár teljesen kihűlt, hozzáadjuk az alkoholt (vagy kb. 2 evőkanál narancslevet).
- A lekvárt két sterilizált kis üvegbe kanalazzuk, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk. Felbontás után az a hűtőben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu