Ez az ananászos-mandulás gofri zabpehellyel készül, így jóval egészségesebb, mint az alap gofri. Mivel az ananász kellő édességet biztosít, így nincs szükség extra cukorra. Vegán változathoz használjunk lentojást! Én karamellizált ananászkarikákkal tálaltam, de használhatunk vanília krémet vagy kompótot is.
Hozzávalók
- 1 nagy tojás
- 1 csésze zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
- 1 csésze mandulatej
- ½ csésze liszt (szükség esetén gluténmentes)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál olaj
- 3 evőkanál őrölt mandula
- ½ ananász meghámozva 1 cm-es karikákra vágva vagy ½ ananászkonzerv
- Méz
- Ananászlé
Elkészítés
- Egy aprítógépbe tesszük a tojást, mandulatejet és a zabpelyhet, majd sima tésztává pürézzük.
- Az ananászt meghámozzuk, és a hús felét 1 cm-es karikákra vágjuk (a többit más receptekhez felhasználjuk). Kinyomjuk a középső, fás részt.
- Egy ananász karikát apró darabokra vágunk, ezeket a tésztához adjuk, és pár másodpercig migint pürézzük.
- Hozzáadjuk a lisztet és az őrölt mandulát. Jól összekeverjük – egy sűrű, de könnyen önthető tésztát kell kapnunk.
- A tésztát 10 percig pihentetjük.
- Bemelegítjük a gofrisütőt, és a gép utasításait követve 3 vagy 4 gofrit sütünk (a gofrisütő méretétől függően).
- Közben elkészítjük a karamellizált ananászt: az ananászkarikákat egy tapadásmentes serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a kifolyt ananászlevet (vagy egy-két kanál konzerv levet) és megkenjük őket mézzel. Körülbelül 3-5 percig karamellizáljuk, majd megfordítjuk, és további 3 percig sütjük, amíg aranybarnák lesznek
- A gofrit a karamellizált ananászkarikákkal tálaljuk, és meglocsoljuk a keletkezett sziruppal vagy mézzel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu