A magyar konyhában a vöröskáposzta egy népszerű alapanyag, de általában köretként fogyasztjuk. Ez az almás vöröskáposzta krémleves egy érdekes verzió, érdemes kipróbálni. Maga a leves vegán, azaz tejmentes, csak tálaláskor adjuk hozzá a tormás krémet (ami elhagyható, vagy elkészíthető növényi alapú joghurttal is). Szuper egészséges és meglehetősen laktató is, ideális diétázók és egészségtudatosok számára is.
Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröskáposzta (kb. 500 g)
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 nagy hagyma
- 2 szál zellerszár
- ½ evőkanál köménymag
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 zöldalma
- 2 evőkanál almaecet
- 1 tk nádcukor
- 1 L zöldség alapleves
A tormás krémhez:
- 3 evőkanál tejföl (vagy crème fraiche, görög joghurt, növényi alapú joghurt)
- 1 evőkanál reszelt torma (friss vagy üvegből)
Díszítéshez:
- Apróra vágott metélőhagyma, kapor vagy zöldpetrezselyem (elhagyható)
Elkészítés
- A hagymát és a zellert finoman felaprítjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd a hagymát, zellert, köménymagot és egy csipet só körülbelül 10 percig puhára dinszteljük.
- A káposztát felaprítjuk, miközben a torzs részt eltávolítjuk. Meghámozzuk és apróra vágjuk az almát.
- Amikor a hagyma és a zeller megpuhult, belekeverjük a paradicsomot és egy percig főzzük, majd hozzáadjuk a káposztát és az almát.
- Belekeverjük az ecetet, és lefedjük a lábast. Alacsony hőfokon, időnként megkeverve, 15 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot és az alaplevest, majd felforraljuk.
- Lefedve 30 percig rotyogtatjuk.
- Bot-turmix segítségével simára pürézzük a levest. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- Egy kis tálban összekeverjük a tejfölt és a tormát.
- A levest a tormás krémmel és friss zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu