Ez az almás-szedres tekercs hihetetlenül egyszerűen elkészíthető – remek reggelire, brunchra, délutáni teára vagy kerti partikra. Használhatunk hozzá tejmentes leveles tésztát, így vegán lesz a sütemény. Gluténmentes tésztával is elkészíthető, bár azt tovább kell sütni egy kicsit.
Hozzávalók
- 4 zöld alma
- 2 bögre szeder
- 5 evőkanál muscovado cukor
- 1 tk fahéj
- 1 (normál,vegán vagy glutén-mentes) készre nyújtott leveles tészta
- 1 tojás (elhagyható)
Elkészítés
- Először elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk és kimagozzuk, majd kockákra vágjuk. Egy kis serpenyőbe szórjuk őket a szederrel, fahéjjal és cukorral együtt. Fakanállal kevergetve felforraljuk. Lejjebb állítjuk a hőt, és addig főzzük, amíg sűrű állagú, ragacsos, lekvárszerű keveréket kapunk. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hagyjuk teljesen kihűlni. (A tölteléket jóval előre el lehet készíteni )
- Amikor készen állunk a sütésre, a sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- A tésztát kitekerjük, majd hosszában kettévágjuk. A tölteléket rákenjük a két tésztalapra, majd a hosszú oldalukon mindkettőt egyszer feltekerjük. Két tekercset kapunk. Hűtőben 10 percig pihentetjük, majd mindkét tekercset 6 egyenlő részre vágjuk.
- Ezeket egy sütőpapírral bélelt nagy vagy 2 kisebb tepsibe tesszük.
- A nem vegán változathoz megkenhetjük őket egy enyhén felvert tojással – így aranybarna, ropogós süteményt kapunk.
- Sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni, majd langyosan vagy szobahőmérsékleten, ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu